Verket i Moss var avstengt med høye gjerder, frem til området ble åpnet for ti år siden. Området har gjennomgått en omfattende transformasjon fra industri til en levende bydel med boliger, næring og kulturliv.. Det nye Verket, med moderne boliger, kunne lett blitt et område forbeholdt de få. Vi har hatt mål om å skape et samlingspunkt som leverer på ambisjonene om sosial bærekraft: Verket skulle bli en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle deler av samfunnet.
Etter mange års planlegging og utvikling begynner Verket i Moss for alvor å ta form. Sommeren 2023 stod hotellet ferdig, sammen med den nye byparken og deler av havnepromenaden. Verket er et viktig byutviklingsprosjekt som kommer hele Moss sentrum til gode.
Vi har åpnet byen mot sjøen, bygget et nytt hotell som blir en viktig drager, og vi får flere boliger i sentrum. Skal vi skape liv i sentrum, må det bo flere mennesker her, og vårt mål er å forvandle det gamle industriområdet til en levende og urban bydel med alt man kan ønske seg like utenfor døren.
Verket har en rik historie som vi har ønsket å bevare. Det har vært viktig for oss og vi tror også det har vært viktig for byens innbyggere, at vi har bevart mange av byggene som har stått her i lang tid. Ved å bevare bygningsmasse, så beholder stedet en del av sin historiske identitet, og det er viktig for Moss. Vi har jobbet målbevisst med å modernisere og energioptimalisere byggene, slik at de holder morgendagens standard. Et av verktøyene vi har brukt for å få til dette er BREEAM-sertifiseringer. Dette er en metodikk vi i Höegh Eiendom har jobbet med siden 2014 og som sikrer en helhetlig tilnærming til bærekraft.
Et åpent nabolag og en bydel for alle
Skal mennesker ta områder i bruk, så må man utvikle sosiale møteplasser og tilby aktiviteter. Utover innbydende grøntområder og spennende bygg med identitet og karakter, har Höegh Eiendom lagt til rette for aktivitet og bruk av området. Etter 300 år som industriområde har plassen langs sjøen blitt forvandlet til en folkepark ved navn Rabben. På Rabben finner man lekeplass, sandstrand, brygge, gjesteplasser for småbåter, sandvolleyball, toaletter, skifte-skur og utedusjer. I bytte mot at du plukker plast på turen kan du låne av kajakk gratis nederst i Mosseelva. Bor du i et av sameiene kan du låne SUP-brett, sykler, elektrisk varesykkel og egne kajakker. Verket har blitt en attraktiv destinasjon for innbyggere og besøkende.
At Verket allerede er blitt et attraktivt sted å bo, er det ingen tvil om. Det har vært rift om å sikre seg leilighetene, som har satt nye salgsrekorder i området, og prosjektet har tiltrukket seg en stor kjøpergruppe fra hovedstaden og omkringliggende områder. Hver fjerde Verket-kjøper kommer fra Oslo, og hele 35 % av kjøperne utenbys fra.
– Verket blir en identitetsmarkør for den du er, livsstilen din, og du skal være stolt av å bo her. Dette blir en uvanlig, kul og bærekraftig bydel, med kort vei til både sjøen og sentrum, sier prosjektutvikler Andrey Meschansky.
– Med leilighetene solgte vi ikke bare en bolig, vi solgte også en livsstil. De som flytter til Verket er ekstremt stolte av å bo her. Det er ikke fordi leilighetene er eksklusive, men fordi de har en stolthet for området.
Bevisst satsing på kunst og kultur
Kunst og kultur har vært viktig for Höegh Eiendom i utviklingen av Verket. Hele bydelen er utsmykket med små og større kunstverk, blant annet veggmalerier av den lokale kunstneren Charlotte Norlund. Verket Scene er et godt eksempel på bevaring. Her finner vi i dag en kulturscene som er et viktig sosialt samlingspunkt i både bydelen og i Moss. Her er det mulig å oppleve et bredt og varierende program – fra popfenomenet Sigrid, til CC Cowboys, Rygge Mannskor og masse mer. Verket Scene er allerede en bidragsyter til å gi både bydelen og Moss et nytt sosialt samlingspunkt som treffer alt fra småbarnsforeldre til den eldre garde.
– For å trekke folk til Verket, valgte vi å starte med kulturen. Vi åpnet faktisk Verket Scene før leilighetene var ferdig. Det var et bevisst grep for å gjøre folk kjent med det tidligere avstengte området. Vi ønsket at mossingene og andre gjester skulle ta området i bruk og skape gode minner der før folk flyttet inn. Vi ønsket å styrke oppfattelsen av at Verket er for alle – ikke kun de som bor her, forteller Jan Erik Kristiansen, direktør Forretningsområde Moss.