Hopp til hovedinnhold
Miljø

Fra restematerialer til high end

Fasadefoto av Observatoriegata 2b på Solli plass i OsloFasadefoto av Observatoriegata 2b på Solli plass i Oslo

Observatoriegata 2b er jugendstil-drømmen brakt tilbake til livet.

Med kunnskap og læring fra KA23 og HasleTre i verktøykassen, ble arbeidet med porteføljens nye og store sirkulære prosjekt satt i gang. I Observatoriegata 2b på Solli plass, godt gjemt bak Ind-eks-huset, ligger en liten bygård i jugendstil, som tidligere var nabo til Det engelske kvarter. Her har vi renovert og restaurert eiendommen tilbake til glansdagene, og har satset hardt på ombruk med høye ambisjoner. Ifølge Jennifer Lamson, bærekraftsansvarlig i Höegh Eiendom, er det ikke riktig å kalle dette for byggebransjens b-varer, men a-varer til en redusert pris.

Observatoriegata 2b er et «high end»-prosjekt med det beste fra bransjen, og vi hadde et ambisiøst mål om at det skulle være hundre prosent ombruk. Sparkel og maling kan være utfordrende å finne, men det finnes utrolig mye overskuddsmaling rundt omkring. Den største utfordringen med et slikt prosjekt er at man må begynne i en annen ende: Vi må først finne materialene, og deretter tegne og designe etter det. Vi ser også på byggets iboende kvaliteter og struktur, og jobber med det som allerede ligger i veggene, sier Lamson.

– Og hvis man først stripper ned noe, så ikke pakk det inn i gips igjen! Vi må se bygget for det det er og ikke legge på unødvendige materialer, legger hun til. Utover det å finne de riktige materialene, trekker Lamson frem kommunikasjon og logistikk som de største utfordringene ved et slikt ombruksprosjekt.

Det er ikke enkelt å spikre en fremdriftsplan når man ikke vet hvilke materialer man får tak i, så en god og hyppig dialog med alle samarbeidspartnere er avgjørende. I tillegg er logistikk og mellomlagring utfordrende når man finner varer litt her og der.

– Men vi tror at dette er fremtiden, og at det vil bli mer strømlinjeformet etter hvert. Vi har tro på at flere av de initiativene som er i ferd med å dukke opp nå, vil løse en rekke utfordringer forbundet med ombruk. Det skjer mye i bransjen, og bare de siste årene er det kommet nye og bedre løsninger. Skal vi nå klodens klimamål må vi klare en omstilling til sirkulær økonomi, avslutter Lamson.

Utforsk mer

Vår ombruksreise til et fullskala sirkulært bygg med vernestatus.

Les artikkelen