Hopp til hovedinnhold
Prosess

Gjerdene er tatt ned – alle er invitert

Bilde av en sommerfestival på Verket i Moss.Bilde av en sommerfestival på Verket i Moss.

Før var Verket i Moss et lukket og inngjerdet industriområde hvor allmennheten ikke hadde hatt adgang siden før Moss Jernverk ble etablert i 1704. Höegh Eiendom sitt mål var å gjøre dette fantastiske sjønære området tilgjengelig for alle, uansett alder eller økonomisk situasjon, om du ønsker å bosette deg her, jobbe på området eller bare gå en tur langs strandlinjen. Beslutningen forpliktet. Nå ser vi resultatene.

Papirfabrikken M. Peterson & Søn slukket lyset og la ned virksomheten i 2012. Med det var mange år med industrihistorie over. Noen år tidligere kjøpte Höegh Eiendom hele fabrikken med tilhørende skog og eiendommer – til både skepsis og optimisme i den lokale debatten. Selskapet ønsket med utviklingen av området å sette Verket og Moss på kartet og skape en ny bydel med hotell, et boblende kulturliv, matopplevelser, og åpne, inkluderende byrom til glede for folk i alle aldre. Og en egen bystrand, eller riviera, om du vil.

Fotografi av masse voksne og barn under en festivalen Walk in the parkFotografi av masse voksne og barn under en festivalen Walk in the park
Det avstengte området er nå tilgjengelig for alle! Hele sommeren ble det arrangert konserter og festivaler i den nye folkeparken
Eldre fotografi av M. Peterson & Søn AS sine fabrikker i MossEldre fotografi av M. Peterson & Søn AS sine fabrikker i Moss
Det var her den berømte mosselukta kom fra som var viden kjent. Dette var lukten fra sulfat-basert celluloseproduksjon. I Moss var den kjærkommen for dette var "lukten av penger"

Nytt liv på Verket

I dag bor det hundrevis av mennesker på Verket. Verkets første boligprosjekt ble nærmest revet vekk på salgsstart. Og suksessen har fortsatt med Verket Brygge I, Papirhuset og Verket Brygge II (ferdigstilles i 2025). Majoriteten er tilflyttere fra nærområdet, men også folk fra andre kommuner har valgt å gjøre Moss til sin nye hjemplass. Det har aldri vært større sysselsetting og verdiskaping på Verket enn det er i dag, noe som skaper synergier og ringvirkninger inn i den positive utviklingen av Moss som helhet.

En ny riviera i nabolaget

I mai 2023 var det storslagen åpning av Hotel Riviera; selve kronen på Verket. Det nye hotellet ligger ytterst på Verket med strand og bypark rett utenfor. Interiøret er inspirert av den tradisjonelle europeiske rivieraen og Miami.

– Dette hotellkonseptet representerer enestående innovasjon. Helt fra begynnelsen har vi hatt en ambisjon om å bygge et hotell som ikke bare er et konferansehotell, men som også kan fungere som et nytt møtested for tilreisende gjester og innbyggerne i Moss. Beliggenheten på Verket er ekstraordinær: Oslofjorden kruser mot døren og havnepromenaden. Med sin vestvendte beliggenhet og omgitt av den nyopprettede byparken, skapes en sjelden atmosfære som er vanskelig å finne andre steder, sier Atle Sundby, prosjektdirektør i Höegh Eiendom.

Hotel Riviera har 172 hotellrom, konferanse- og selskapslokaler, restaurant, bar og basseng på taket i 14. etasje som holder 35 grader hele året. På strandpromenaden kan man nyte livet utendørs eller ta heisen opp til hotellets toppetasje for egentid med spa og velvære.

Inkluderende folkepark og badestrand

Rett utenfor Hotel Riviera ligger den nye folkeparken Rabben; en unik kombinasjon av bystrand og promenade. Parken har blitt nøye utformet med tanke på et mangfold av aktiviteter, arrangementer og brukere. Det biologiske mangfoldet og fuglelivet i området har blitt ivaretatt gjennom et tett samarbeid med Moss kommune. Fra åpningen i mai har det vært full badestrand og høy aktivitet på både volleyballbanen, lekeplassen, gjestebryggene og i badevannet. Første arrangement i parken ble Vannsportfestivalen i juni. August ble en folkefest på Rabben med blant annet konserter og gratis barnefestival. Parken har gjort Moss til en enda mer attraktiv badeby og sommerdestinasjon, og blitt et inkluderende område for alle – uavhengig av alder, interesser og økonomisk bakgrunn.

Foto av restauranten på hotell Riviera i MossFoto av restauranten på hotell Riviera i Moss
Hotel Riviera skiller seg ut på Verket. Det særegne hotellet som er basert på middelhavsstemning, byr på en helt unik hotellopplevelse.
Fotografi av fasaden til hotell Riviera og et boligprosjektFotografi av fasaden til hotell Riviera og et boligprosjekt
Verket er i dag en bydel i Moss som skaper ny puls og positive ringvirkninger inn i resten av byen.

Fra skepsis til stolthet – Verket har blitt en suksess

Höegh Eiendom har i utviklingen av området tatt bevisste valg av bygg, og satset på kunst, kultur og aktivitet. Det tidligere avstengte fabrikkområdet har blitt en frodig og tiltrekkende oase for både beboere, befolkningen i Moss og tilreisende. Målet om å skape en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle lag i samfunnet har blitt en suksess; Verket i Moss avsluttet 2023 med å bli 1 av 3 finalister til Cityprisen; den gjeve byutviklingsprisen som årlig deles ut av bransjeorganisasjonen Norsk Eiendom. Formålet med Cityprisen er å premiere de byggherrer som gjennom sitt arbeid vil strekke seg lengre med sine nybygg og rehabiliteringsprosjekter, og utvikler bedre bygg, byer og tettsteder.

Foto av person som dødser fra et stupetårnFoto av person som dødser fra et stupetårn

Sommerens vakreste eventyr - Vannsportfestivalen ble arrangert på Verket.

Utforsk mer

Vår ombruksreise til et fullskala sirkulært bygg med vernestatus.

Les artikkelen