Hopp til hovedinnhold
Miljø

Baner vei for ombruk

Bilde av en gammel stol som får nytt livBilde av en gammel stol som får nytt liv

Byggebransjen står for 40 prosent av verdens energiforbruk, råvareuttak og klimagassutslipp. Enorme utslipp skal kuttes innen 2030, men i dag er det mer økonomisk lønnsomt å rive og bygge nytt, enn å bevare og ombruke. Dette skaper behov for endring og regulering, men regjeringen er fortsatt avventende til å stille krav til ombruk. Det finnes ingen nasjonal markedsplass for ombruksmaterialer i byggebransjen. Dette motiverer oss til å tråkke opp nye stier og bidra til raskere endring.

Höegh Eiendom har som mål om å omstille seg til en sirkulær økonomi, der ombruk blir både økonomisk lønnsomt og det foretrukne valget i vårt daglige arbeid med drift, forvaltning og eiendomsutvikling. Dette er en langsiktig omstilling som krever tålmodighet, holdningsendring og systematisk innsats i årene som kommer. I året som har gått, har vi jobbet med flere spennende og utfordrende prosjekter innen ombruk.

Åpnet «byggebransjens Fretex»

I mars 2023 åpnet Sirkulær Ressurssentral dørene til byggevarehuset Ombygg i Oslo, og gjorde det enda enklere å benytte ombruk som førstevalg for å redusere byggebransjens klimaavtrykk. Sentralen er en av de største av sitt slag i Europa, som tilbyr kjøp, salg og mellomlagring av ombruksmaterialer. Dette er et konkret tiltak for å øke graden av ombruk i prosjekter i og rundt Oslo mens man venter på en større nasjonal ordning. Sirkulær Ressurssentral er et samarbeid mellom en rekke aktører tilknyttet byggebransjen og byutvikling, deriblant Höegh Eiendom.

For at «byggebransjens Fretex» skal fungere best mulig for flest mulig, er det lagt opp til flere modeller tilpasset brukernes behov. Noen ønsker å mellomlagre til eget bruk, mens andre vil donere produkter til Ombygg, som drifter ressurssentralen og videreformidler varene. Ved å donere byggevarer slipper man utgiftene knyttet til avfallshåndtering. Det er også lagt opp til en tjeneste hvor produkteier får bistand med omsetning og deler fortjenesten med Ombygg etter salg.

– Nå vil vi kunne samle på alt fra store mengder glassvegger og radiatorer til større ting som stålbjelker og søyler. Tidligere har vi bare kunnet ombruke ting vi har hatt plass til å mellomlagre i kjelleren. Nå, med den nye løsningen vil både vi og andre kunne lykkes med ombruk i større skala. Vi vil kunne se hva andre har av overskuddsmaterialer, og samtidig gjøre egne overskuddsmaterialer tilgjengelige for andre. Når alt blir systematisert og kategorisert blir varene dessuten lettere å omsette, sier Jennifer Lamson, bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom.

Bilde av Jennifer Lamson i Höegh Eiendom og daglig leder Emil Andresen Rygh i Sirkulær Ressurssentral.Bilde av Jennifer Lamson i Höegh Eiendom og daglig leder Emil Andresen Rygh i Sirkulær Ressurssentral.

Bærekraftansvarlig Jennifer Lamson i Höegh Eiendom og daglig leder Emil Andresen Rygh i Sirkulær Ressurssentral før åpningen av Ombygg på Økern.

Ombruksprosjekter med store ambisjoner

Höegh Eiendom hadde flere ombruksprosjekter i 2023; blant annet rehabiliteringen av lokaler i Observatoriegaten 2B i Oslo og Glynitveien 33 i Ski. Her var ambisjonen opp mot hundre prosent ombruk med førsteklasses materialer.

Skjønnhetsgründer Linda Johansen signerte leiekontrakt med Höegh Eiendom i Observatoriegaten 2B for å skape et hjem for både skjønnhetsmerket og teamet sitt i Linda JC AS. To etasjer i det historiske bygget på Solli plass skulle pusses opp med høy grad av ombruk. Til tross for store ambisjoner, ble det utfordrende å få tak i alle materialene man trengte. Graden av ombruk endte til slutt på 68 prosent. Et vellykket prosjekt til tross; dette beviser igjen at behovet for én felles markedsplass for ombrukte materialer er stort. Prosjektet har allikevel gitt mye god læring underveis og resultatet ble lekre lokaler med en fornøyd leietaker.

I Glynitveien 33 i Ski har vi i samarbeid med vår leietaker A2G Kompetanse, skreddersydd en etasje på 450 kvm etter deres behov med fokus på ombruk av materialer og teknikk. Interiøret inkluderer blant annet innervegger med designplater av resirkulert papp, fasadekledning fra prosjektet HasleTre, ombruksfliser og eikespiler fra Wergelandsveien 7, samt andre bygningsdeler fra våre egne og andre prosjekter som teppeflis, dører, glassvegger og ventilasjonskanaler. Vi har til og med hentet og remontert et ni år gammelt aggregat fra et av KLP sine bygg i Trondheim. Prosjektet endte med imponerende 74 prosent ombruk basert på vekt.

Fasadebilde av Observatoriegata 2bFasadebilde av Observatoriegata 2b
Dette bygget i jugendstil fra 1902 er den siste gjenværende delen av kvartalet som rommet Det Engelske Kvarter, som ble revet til store protester da Indekshuset ble oppført i 1965.
Foto av en kjøkkenbenk som er satt sammen av avkapp fra ulike tresorter.Foto av en kjøkkenbenk som er satt sammen av avkapp fra ulike tresorter.
Kjøkkenbenken på Ö Indekshuset er satt sammen av avkapp fra ulike tresorter.

Grønn energi forsyner nytt ombrukssenter

I samarbeid med vår leietaker 3stepIT, har vi installert en massiv solcellefarm på deres ombrukssenter for IT-utstyr i Ski. Dette er det første av sitt slag i bransjen. Elektronisk avfall er verdens raskest voksende avfallsstrøm, og som et tiltak for å begrense dette tilbyr 3stepIT sirkulærøkonomiske tjenester gjennom å gi IT-utstyr et lengre liv.

Mer enn 700 kvadratmeter med solcellepaneler er montert på taket og veggene på anlegget i Ski. Energien fra solcellene både drifter ombrukssenteret og styrker tilgangen på ren energi.

Flyfoto av Ski næringsparkFlyfoto av Ski næringspark

700 kvadratmeter med solcellepaneler er montert på taket og veggene på anlegget i Ski.

Utforsk mer

Vår ombruksreise til et fullskala sirkulært bygg med vernestatus.

Les artikkelen