Et lite initiativ med stor samfunnspåvirkning
En av de største utfordringene i integrerings- og inkluderingsarbeidet i Norge er å sikre at innvandrerkvinner får tilgang til arbeidsmarkedet og deltar aktivt i samfunnet. Dette var noe gründer Kirstine Holst ønsket å gjøre noe med, og i 2015 startet hun Moving Mamas. Målet var å bidra til å løse den komplekse samfunnsutfordringen med å inkludere grupper som står utenfor, i det norske arbeids- og samfunnslivet – det såkalte «innenforskapet».
– Gjennom Moving Mamas arbeider vi for å gi innvandrerkvinner muligheten til å bli en aktiv del av arbeidslivet, styrke deres sosiale nettverk og fremme deres økonomiske og personlige selvstendighet, sier Kirstine Holst.
I tillegg til å støtte sosial bærekraft, fremmer Moving Mamas også miljøvennlighet og sirkulære forretningsmodeller. Tekstilbransjen er en av de mest ressurskrevende og forurensende industriene i verden, og Moving Mamas er et godt eksempel på hvordan gjenbruk og reparasjon av klær kan bidra til å redusere miljøpåvirkningen.
Circular Giving – en kreativ løsning for å overvinne hindringene
For å håndtere utfordringene knyttet til momsen og samtidig fortsette sitt arbeid med bærekraft og sosial integrering, har Moving Mamas utviklet et kreativt konsept kalt "Circular Giving".
Hos Moving Mamas i Wernergården kan kundene plukke med seg gratis brukte klær og heller vippse et valgfritt beløp til den veldedig stiftelsen «Women Empowerment». I tillegg kan klærne tilpasses og repareres av en «mama» i butikken. Dette gir både kundene en mulighet til å støtte et godt formål og samtidig bidra til gjenbruk og sirkulær økonomi.
I byggets ånd – samarbeid for fremtiden
Wernergården har allerede en historie med kvinnelig entreprenørskap, hvor Anna Werner tidligere drev et fasjonabelt hotell.
– Vi ønsket å oppkalle bygget etter Anna Werner, en pioner fra 1800-tallet, en tid da det ikke var vanlig å se kvinner i denne bransjen . Moving Mamas sitt konsept passer godt inn med eiendommens historie. Vi er glade for å kunne støtte dem ved å låne ut lokaler, og vi ser at vi kan samarbeide på flere områder. Vi oppfordrer alle til å ta turen innom Moving Mamas i Kirkegata 20, sier Hans Olav Johannessen, utleiesjef for Höegh Eiendom.
– Vi er svært takknemlige for at Höegh Eiendom har lånt oss dette lokalet, og vi er stolte av samarbeid! Höegh Eiendom viser et tydelig stampunkt i det grønne skiftet og Moving Mamas får tilgang til lokaler, eksponering og samarbeid med en av de ledende aktørene i eiendomsbransjen. I disse flotte lokalene skal vi nå få teste ut konseptet Circular Giving, og alle er velkomne til Moving Mamas i Kirkegata 20 for å bidra til både sosial og miljømessig bærekraft! sier Helene L. Selvåg, daglig leder i Moving Mamas.
Gjennom sitt arbeid setter Moving Mamas et tydelig eksempel på hvordan små virksomheter kan bidra til store samfunnsendringer. Höegh Eiendom håper at endringer i lovverket kan støtte opp under initiativ som Moving Mamas til å spille en viktig rolle i både den sosiale og miljømessige transformasjonen vi trenger for fremtiden.