Hopp til hovedinnhold

Byen Moss vokste frem i munningen til Mosseelva. Her har det vært industri helt tilbake på 1500-tallet. Nå er Verket et område som har forvandlet seg fra industri til moderne boliger og næringsliv, med et hotell med inspirasjon fra verdens rivieraer og et parkanlegg hvor hele byen er velkommen.


Et nytt samlingspunkt for byen

Når man besøker Verket i dag, er det vanskelig å tro at dette har vært et avstengt og lukket område. På det meste var det 800 arbeidsplasser på papirfabrikken M. Peterson & Søn, et lukket industrisamfunn med Moss by på utsiden. Mange syntes det var vanskelig at det ærverdige industriområdet skulle transformeres til boliger og næringseiendom av Höegh Eiendom. Den lokale stoltheten for området stod sterkt i Moss. Ønsket fra både kommune og utbygger var tydelig: Her skal vi bygge en ny bydel som gjør Verket til et samlingspunkt for alle.

Ubegrunnet frykt

Höegh Eiendom tok fatt på utviklingen med visshet om risiko for kritikk fra lokalbefolkningen. Ifølge Jan Erik Kristiansen, direktør Forretningsområde Moss, førte dette til en viktig beslutning:

– Gjennom hele prosessen har vi hatt enorm respekt forstedets historie, som strekker seg tilbake til 1500-tallet. Man kan ikke påstå at det er typisk for mossinger å ønske endring velkommen, vi mennesker liker jo gjerne ting som de er. Derfor var det viktig for oss å ta hensyn til lokalbefolkningen og lokalhistorien når vi gikk i gang med prosjektet. Vi ønsker jo at Verket blir en bydel som er gjenkjennelig og verdsatt av de som bor her. Derfor måtte vi bevare så mye av den fantastiske identiteten og historien som mulig, forteller han.

Frykten mange hadde for at bygningsmassen på industritomten skulle rives i sin helhet var heldigvis ubegrunnet. Mange har nok blitt positivt overrasket over hvor stor del som faktisk har blitt bevart, ombrukt og integrert i nye Verket. Höegh Eiendom har strukket seg langt for å få til et møte mellom det gamle og det nye Moss. Det er dette som gjør Verket unikt, sett opp mot andre prosjekter som er realisert i andre byer de senere årene.


Betydning av lokaltilhørighet

– Når man bygger nytt, kan det være fort gjort å glemme historien. På Verket har ønsket vært det motsatte. Det har vi fått til med bygg som M:6, hvor vi renoverte den gamle papirfabrikken fremfor å rive og bygge nytt. Resultatet vil jeg påstå er et av de kuleste kontorlokalene i Norge, og bygget har blitt belønnet med Moss bys pris for god byggeskikk, forteller Jan Erik Kristiansen.

I dag er Verket en bydel som bærer med seg områdets industrihistorie med stolthet. Historien kombineres med fremtiden, noe som vises i møtet mellom det verneverdige og ny arkitektur, i variasjonen i teksturer og farger, i sammensmeltningen av ombruk, bevaring og modernisering.

– Våre ambisjoner for Verket er store. Vi ønsker å skape en bydel som brukes av alle, som gir nytt liv til Moss, og som på sikt kan styrke byens identitet og attraktivitet. Vi er stolte av det vi har fått til, og veldig takknemlige for den varme mottakelsen Verket i Moss har fått fra tilreisende, og enda viktigere, fra mossingene selv, avslutter Jan Erik Kristiansen.

--
I 2019 ble Moss nominert til Årets mest attraktive by, og vant prisen for Årets sentrum i Norge. I Höegh Eiendom føler vi at vi skal ha en viss del av æren for disse resultatene, og er stolte over å ha bidratt til omfattende endringer i den gamle industribyen. Utviklingen av Verket har nemlig gitt Moss en helt ny renessanse.

Verket – en bydel med mye historieMoss Jernverk lå ved fossen allerede i 1704, med andre ord før Moss ble offisielt grunnlagt som by. Det er denne bedriften Verket har hentet navnet sitt fra. Her ble det produsert kanoner og kuler til "Den kongelige flaade", og senere, i fredeligere tider - ovner og gryter. Fra 1875 overtok Momme Peterson området, og drev først med tømmer og skipsbygging og senere treforedling og papirproduksjon. Peterson AS var en hjørnesteinsbedrift i Moss. Rundt 1760 kom arbeiderboliger i det som heter Verksgata. Ta turen til den idylliske gaten med de små, røde husene, og tenk at her bodde det en gang familier med opptil 10-15 personer på ett rom og kjøkken. Vi i Höegh Eiendom har renovert husene, slik at de innvendig er moderne boliger, mens på utsiden er det stort sett likt som for over 200 år siden. Hver jul skaper denne gaten julemagi, og Lucia-toget gjennom gaten har blitt en hyggelig tradisjon for alle i byen.

Höegh Eiendom har store ambisjoner for det gamle industriområdet. Dette skal være en moderne bydel i forlengelsen av dagens bysentrum. Verket skal bli et område som både nåværende og fremtidige innbyggere – og vi i Höegh Eiendom – kan være stolte av. Vi har lagt lista høyt når det gjelder arkitekturen, bokvaliteten og uteområdene. Vi har engasjert noen av landets fremste arkitektmiljøer til å tegne og utvikle området sammen med oss. Verket vil når det står ferdig inneholde et mangfold av boliger, kulturtilbud, restauranter, butikker, arbeidsplasser og et spennende studentmiljø. Når det om 20 år settes en sluttstrek for utbyggingen på Verket vil det være mer enn 2 000 boliger, et spennende næringsliv og en levende bydel.

I dag har vi ferdigstilt over 250 leiligheter, flere næringsbygg, Verket Scene med rikholdig kulturtilbud, spisesteder og handel. Mer enn 700 personer har sitt arbeidssted på Verket.

--

Utforsk mer