For andre gang på fire år stakk Höegh Eiendom av med Moss bys pris for god byggeskikk. – Det er utrolig hyggelig å få en slik anerkjennelse etter å ha tatt såpass store grep som det vi har gjort!

Det sier Jan Erik Kristiansen i Höegh Eiendom, som nylig hadde gleden av å motta prisen på hedersfesten til Moss kommune.

Etter tre år med koronarestriksjoner var det endelig mulig å arrangere denne høytidelige begivenheten igjen og Höegh Eiendom kunne motta byggeskikkprisen for 2020. Historien bak prisen er også meget interessant, for det var tross alt mye som skulle tas hensyn til i renoveringen av M:6 for noen år tilbake.

Omfattende renovering

M:6 er bygget som tidligere huset massetårn 6 ved papirfabrikken Peterson. I dag er det tidligere produksjonslokalet fylt med nye arbeidsplasser i form av kontorer. Bygget er totalrenovert, men har beholdt sitt historiske preg ved at mange av de originale elementene er bevart. Syd- og vestfasade samt takform er vernet.

– Det er ikke hver dag man rehabiliterer mellom fire og fem tusen kvadratmeter i Moss - i alle fall ikke på denne måten. Vi måtte skjære ut bygget og rive det andre rundt, slik at M6 kunne stå fritt som et eget bygg. Det var mye teknisk som måtte løses og det klarte vi. Vi har beholdt søylene og mye av det historiske som har satt et flott preg på det som i dag er moderne lokaler. Det ble en dyr og vanskelig prosess, men det har jo blitt veldig fint her, forteller Kristiansen.

Moderne tankegang

Juryen skriver i sin begynnelse at det blant annet er prisverdig at et viktig historisk bygg i Moss har blitt bevart og transformert til ny bruk. Akkurat dette punktet er noe som Höegh Eiendom vektlegger i sin videre utvikling av Verket.

-Gjenbruk er viktig. Det kommer mer og mer, og det ønsker vi å være en del av. Det er viktig for sjelen på Verket. Vi har vært tro til planene og beholdt den samme tankegangen hele tiden. Det skal vi fortsette med, forteller Kristiansen.

Spennende framtid

Moss bys pris for god byggeskikk betyr mye for Höegh Eiendom og det er faktisk ikke mer enn fire år siden de fikk samme pris for jobben med arbeiderboligene. Höegh Eiendom håper også å melde seg på i kampen om prisene i årene som kommer, for eventyret på Verket har så vidt begynt.

– Vi har kun kommet cirka 20 prosent på vei i utviklingen og har rundt 18 år igjen av prosessen her. Nå består området av en kulturscene, skole, 500 beboende, to store kontorbygg, restauranter, butikker og snart et hotell og egen bystrand. Det har gått fort og det er klargjort for å ta nye steg i årene som kommer, avrunder Jan Erik Kristiansen.