Den sentrale tomten rett ved Ensjø T-banestasjon blir snart tilholdssted for Frelsesarmeen sitt hovedkontor, kirke og nærmiljøsenter.

Prosjektet svarer på et økende ønske om utvikling og revitalisering av området i Oslo øst. Et sted som de siste årene har opplevd en kraftig vekst i boligbygging, men hvor undersøkelser har vist at det har vært et savn etter kulturaktiviteter og steder hvor folk kan samles.

– Kaféen blir hjertet i huset, og forhåpentligvis en positiv møteplass for mennesker av alle generasjoner. I tillegg får vi et flott kirkerom, en etterlengtet hallflate under bakken, øvingslokaler for sang og musikk og et godt aktivitetstilbud for folk flest, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

Höegh Eiendom er eier av eiendommen og sammen med Frelsesarmeen har de utviklet prosjektet som innebærer at kirken og nærmiljøsenteret bygges inntil dagens kontorbygg i Ensjøveien 23B. Et nytt torg tilrettelagt for bruk og opphold etableres i forlengelsen av nybygget mot syd.

– Tomten er delvis regulert til bolig, så vi var helt avhengig av politisk støtte for å få nødvendige dispensasjoner. Det har derfor vært givende å få diskutere planen med byens politikere og representanter fra Byråd for byutvikling, som evner å se ting i et nytt lys og justere planer som er til det beste for lokalbefolkningen, sier Cato Dehli Lauritzen, områdedirektør for Oslo i Höegh Eiendom.

Det er ikke bare byutvikling som står høyt på agendaen hos Höegh Eiendom. Bærekraft og ombruk er alltid faste punkter når selskapet igangsetter nye prosjekter. En nøkkel for å lykkes med dette er samarbeid med likesinnede.

– Sammen med Frelsesarmeen er vi enige om at dagens løsninger i eksisterende kontorbygg skal gjenbrukes så langt det lar seg gjøre. Tilbygget skal minimum tilfredsstille klassifiseringen «Very Good» i hht. BREEAM NOR v6.0, sier Øyvind Meyer Kristiansen, prosjektleder i Höegh Eiendom.

Byggestart på Ensjø ble markert mandag 3. juli med hornmusikk og ved at kommandør Knud David Welander i Frelsesarmeen tok det første taket med grabben. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med entreprenøren AF Byggfornyelse. For Höegh Eiendom representerer dette også starten for selskapets planer og ambisjoner for Hammersborg.

– Så snart prosjektet på Ensjø er ferdigstilt, overtar Frelsesarmeen eiendommen gjennom et makeskifte med deres nåværende eiendom og hovedkontor i Oslo sentrum. Her er vi allerede i gang med spennende planer om et større utviklingsprosjekt som også involverer våre eksisterende eiendommer i Akersgata og Keysers gate. Vi har stor tro på den byfornyelsen som er i gang på Hammersborg, med og rundt det nye regjeringskvartalet, sier Lauritzen.

Hvis alt går etter planen, vil Frelsesarmeen flytte sin virksomhet til Ensjø i løpet av første halvår 2025.